ПЕРША ЗНАХІДКА ПРЕДСТАВНИКА РОДУ DELTOIDONAUTILUS SPATH, 1927 (NAUTILIDA: CEPHALOPODA) В ПАЛЕОГЕНОВИХ ВІДКЛАДАХ КРИМСЬКОГО ПІВОСТРОВА (УКРАЇНА) - Дернов, В. С. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2025)
В статті описано першу знахідку представника роду наутилід Deltoidonautilus Spath, 1927 (D. cf. sowerbyi (Wetherell in Sowerby, 1843)) у палеогенових (іпрських або нижньолютецьких) відкладах Кримського півострова на Півдні України. Іпрські та нижньолютецькі відклади Кримьского півострова представлені бахчисарайською та сімферопольською світами, що складаються з пісків, глин та вапняків. Палеогенова малакофауна Криму вивчена досить повно, проте систематичний склад та стратиграфічне поширення цефалопод в палеогенових відкладах цього регіону потребує уточнення. Попри те, що палеогенові головоногі молюски не мають великого стратиграфічного значення, в окремих випадках вони можуть бути цінним інструментом палеоекологічних та палеогеографічних досліджень. На поверхні вивченого ядра черепашки наутиліди виявлено сліди харчування чи існування, віднесені до іхнороду Arachnostega Bertling, 1992. Зазвичай, ці іхнофосилії приурочені до софт- та фірмграундів, а їхніми продуцентами ймовірно були поліхети (черви). Раніше, види роду Deltoidonautilus фіксувалися в еоцені Українського щита і Донецького басейну. Нова знахідка збільшує таксономічне різноманіття палеогенових цефалопод України. Загалом, з палеогенових відкладів України відомі представники родів Eutrephoceras Hyatt, 1894, Aturoidea Vredenburg, 1925, Aturia Bronn, 1838, Deltoidonautilus Spath, 1927, Cimomia Conrad, 1866, Belosaepia Voltz, 1830, Beloptera de Blainville, 1825 та Vasseuria Munier-Chalmas, 1880. Однак, слід зауважити, що дані щодо систематичного складу палеогенових головоногих молюсків, опубліковані в порівняно старих роботах потребують ревізії з позицій сучасних знань щодо морфології і таксономії головоногих молюсків.