ГЕОГРАФІЧНІ АСПЕКТИ СУЧАСНОЇ ДЕМОГРАФІЧНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ОДЕСЬКОГО РЕГІОНУ - Буяновська, Л. Ю.; Яворська, В. В. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2025)
У статті висвітлено питання демографічної трансформації в Одеському регіоні, виявлені причини та встановлені географічні передумови трансформацій. Запропоновано використовувати в регіональному контексті поняття геодемографічних трансформацій. Встановлені регіональні та внутрішні територіальні особливості на основі проведеного внутрішньорегіонального аналізу геодемографічних трансформацій на засадах нового адміністративно-територіального устрою. За результатами дослідження запропоновано заходи щодо поглиблення розробок і регіональних цільових програм демографічної політики в регіоні в умовах воєнного стану та поствоєнної відбудови країни.