СУБСТАНТИВНО-ГЕНЕТИЧНІ ПРИНЦИПИ КЛАСИФІКАЦІЇ І ДІАГНОСТИКИ ҐРУНТІВ У НАУКОВІЙ СПАДЩИНІ НАБОКИХ О.Г. - Михайлюк, В. І. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2023)
Проаналізовано відмінні від загальноприйнятих в генетичному ґрунтознавстві ХХ ст. принципи класифікації і діагностики ґрунтів, сформульовані та використанні Набоких О. Г. Показана набоківська модель ґрунтоутворення на основі «панівного фактору» – водного режиму ґрунтів – і проаналізована концепція «керівних ознак ґрунтів», яка була використана Набоких О. Г. для класифікації, діагностики і картографування ґрунтів. Показані географічні закономірності процесу дегуміфікації ґрунтів на основі картограм «керівних ознак ґрунтів» початку ХХ ст.