ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ВОДИ р. САРАТА - Лозовіцький , П. С. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2023)
У статті наведено результати досліджень мінералізації, хімічного складу, на явності забруднювачів за трофо-сапробіологічними критеріями, умісту специфічних речовин токсичної дії у воді річки Сарата – с. Сарата з перервами за 1953–2018 роки, в пункті спостережень с. Міняйлівка (на кордоні з Молдовою) – за 2006–2018 р. Обраховано й узагальнено багаторічні дані морфометричних параметрів русла річки, що залежать від рівнів води та впливають на динаміку витрат. За середньоарифметичними значеннями мінералізації води р. Сарата – с. Сарата (с. Білолісся) у 1953–2018 рр. відносилася до солонуватої β-мезогаліної 2 класу, 3 категорії якості. За даними екологічної оцінки, вода Сарати забруднена компонентами сольового складу хлоридами і сульфатами, біогенними сполуками азоту й фосфору, органічними речовинами, важкими металами (залізом, марганцем, міддю, цинком, нікелем, свинцем та ін.), нафтопродукти, СПАР, фенолами. Розрахований індекс забруднення річкової води за трофо-сапробіологічними показниками за період 2011–2018 років відповідає 6 класу дуже брудна. За більшістю методів іригаційної оцінки та державного стандарту України на поливну вода річки Сарата непридатна для зрошення ґрунтів, потребує зниження лужності, насичення солями кальцію та розбавлення прісною водою.