НАКОПИЧЕННЯ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ У ДОННИХ ВІДКЛАДАХ АВАНДЕЛЬТИ ДУНАЮ - Кудря, С. П. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2012)
Дослідження району авандельти Дунаю в межах прибережної частини північно-західного шельфу Чорного моря проводилося з 1997 по 2000 рік, у літній і зимовий періоди. Донні відклади авандельти Дунаю представлені алевритовими й пелітовими мулами. Встановлена кореляційна залежність накопичення важких металів з глибиною й літологічним складом донних відкладів, що дозволяє говорити про накопичення важких металів у дрібнодисперсній фракції донних відкладів, які залягають в глибоких частинах авандельти. Виявлені основні фактори формування умов накопичення токсичних елементів — важких металів, такі як, геоморфологія району, літологічний склад донних відкладів — визначають нерівномірний їх розподіл як по глибині залягання, так і по площі розподілу.