ПРИМІТИВНІ ҐРУНТИ ОСТРОВА ЗМІЇНИЙ - Біланчин, Я. М.; Буяновський, А. О.; Леонідова, І. В.; Орлик, І. А. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2012)
Викладено результати вивчення примітивних ґрунтів о. Зміїний на щільних силікатних породах та кам’янисто-щебенюватій корі їхнього вивітрювання потужністю зазвичай до 6–10 см. Схарактеризовано й аналізуються умови і процеси утворення, закономірності географії та особливості речовинно-хімічного складу і властивостей примітивних ґрунтів острова.