ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ ГІДРОТЕХНІЧНИХ СПОРУД НА МАЛОМУ АДЖАЛИЦЬКОМУ ЛИМАНІ (УЗБЕРЕЖЖЯ ЧОРНОГО МОРЯ) - Гусайлов, В. І. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2025)
У статті досліджується історія створення гідротехнічних портових споруд у Малому Аджалицькому (Григорівському) лимані як чинник антропоморфогенезу природного середовища під впливом людини. Розглядаються ключові етапи будівництва портової інфраструктури та її вплив на природні й екологічні процеси морського узбережжя. Аналізуються географічні передумови, соціально-економічні та природоохоронні аспекти, які формували розвиток гідротехнічної інфраструктури.