ОПТИМІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ ОРГАНІЗАЦІЇ СІЛЬСЬКОГО ТУРИЗМУ - Терлецька, О. В.; Кушнір, Л. П.; Мартинюк, У. А.; Періг, Т. В.; Багрій, М. В. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2023)
У статті наведені теоретичні обґрунтування оптимізаційних засад організації розвитку сільського туризму. Зазначена актуальність розвитку сільського туризму в Україні. Наголошується на тому, що на сьогодні розвиток сільського туризму відбувається головно стихійно, що потребує науково обґрунтованої оптимізації такої діяльності. Показана його організаційна структурованість, функціональні особливості й проблеми та перспективи розвитку. Запропоноване авторське тлумачення поняття «оптимізація сільського туризму» як процес організованості відповідної туристичної діяльності, який сприяє наданню цій діяльності найбільшої ефективності, за доцільної єдності її структурних складових, за мінімізаційними показниками ресурсних витрат й максимального забезпечення емоційного й оздоровчого ефекту для туристів. Розглянуто питання організаційних функцій. Щодо конкретно сільського туризму, то його організаційна функція представлена таким співвідношенням внутрішніх і зовнішніх організаційних чинників, які забезпечують існування відповідного індивідуального сільського об’єкту, орієнтованого на надання туристичних послуг. Проаналізована структура організованості сільського туризму. Зазначено, що її доцільно розуміти як сукупність організаційно поєднаних форм діяльності, які реалізуються як стійкі процеси і спрямовані на зв’язок між всіма організаційними складовими. Єдність організаційних структурних складових сільського туризму стає підґрунтям для його загальної оптимізації. Необхідно зауважити, що всі організаційні структурні складові сільського туризму не лише взаємопов’язані, а й є взаємопроникними, взаємопідтримувальними й загалом формують єдине організаційне ціле, яке є властивістю туристично орієнтованих сільських систем, спрямоване на узгоджений розвиток їхньої структурованої основи у вигляді системної єдності взаємозалежностей та механізмів організаційного характеру. Наведені конкретні заходи щодо подальшого покращення розвитку сільського туризму на теренах України.