ВИВЧЕННЯ ПРОЦЕСУ УРБАНІЗАЦІЇ ТА ТЕРИТОРІАЛЬНОГО ПЛАНУВАННЯ (НА ПРИКЛАДІ ШЕКІНСЬКОГО РАЙОНУ) - Артунов, Н. Б. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2023)
Стаття присвячена процесу урбанізації міста Шекі та зміні землекористування в територіальному плануванні протягом багатьох років. Протягом 2016–2022 років було вивчено зростання чисельності населення в регіоні та збільшення питомої ваги міського населення, проаналізовано тенденцію зростання населення за двадцять років, проведено порівняльний аналіз за роками та дано прогноз. Щоб визначити напрямок і масштаби землекористування в місті, було визначено взаємозв’язок між темпами зростання міського населення і розширенням міста, а також проаналізовано зміни, що відбулися в регіоні за час використання землі. Для цієї мети також використовувалися статистичні дані поряд з даними супутника Azersky. Був використаний метод машинного навчання (ML), який широко використовується в системах дистанційного зондування, застосовано машинне навчання з опорними векторами (SVM), а також здійснено процес класифікації та обробки зображень. На основі отриманих даних було проведено порівняльний аналіз попередніх та поточних умов, а також розраховано площу змін між класифікованими районами. У той же час вказані переходи між категоріями в процесі використання території і недавні зміни в напрямку землекористування. Була оцінена ефективність класифікації, проведено аналіз точності користувачів і виробників і розрахований коефіцієнт Каппа. Зрештою, було зазначено напрямок розширення міста та його причини.