ЕКОЛОГІЗАЦІЯ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ - Терещук, Н. В.; Транченко, Л. В.; Транченко, О. М.; Шашеро, А. М. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2023)
Дана стаття направлена на узагальнення методик та систематизацію сучасної інформації щодо екологічних проблем в готельно-ресторанному секторі господарства як у світі, так і в Україні; визначенню основних принципів екологізації, як складової туризму на основі світового досвіду. Зважаючи на сучасну ситуацію після Covid‑19, загальну екологічну ситуацію у світі екологічні готелі перебувають у вигідному становищі. Екологізація – це додаткова безпека здоров’я. Органічна кухня підтримує міцний імунітет. Натуральні та гіпоалергенні матеріали в готельному обладнанні тільки позитивно впливають на організм людини. Благоустрій та озеленення інтер’єру просторих приміщень забезпечують чистіше повітря та сприятливі умови для проживання, оздоровлення та відпочинку. Напротивагу з’явились фактори погіршення екологічних показників (збільшення відходів, обов’язкове індивідуальне пакування тощо). Сучасний стан готельної діяльності зумовив пошук нових екологічних заходів та стратегій розвитку. В останні десятиліття готельний бізнес в Україні динамічно розвивається. Значні зміни відбулися за рахунок виходу на ринок готельних послуг міжнародних мереж, таких як Rixos, Rezidor, Hyatt, Wyndham Hotel Group. Політика їхньої діяльності внесла корективи в конкурентну позицію галузі. Ознаками ефективної роботи готельного закладу є високий рівень і контроль якості послуг, екологічна спрямованість, сучасне обладнання та інноваційні технології.