ПРОСТОРОВИЙ АНАЛІЗ І ТЕНДЕНЦІЇ ЗАХВОРЮВАНОСТІ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ НА СЕРЦЕВО-СУДИННІ ХВОРОБИ - Власенко , Р. П.; Шовкун , Т. М.; Андрійчук, Т. В.; Лаврик, О. Д. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2023)
За ініціативою Світової Федерації серця з 2000 року 29 вересня відзначається Всесвітній день серця. Його основним завданням є залучення населення планети до проблем захворювань серцево-судинної системи, як таких, що мають одні із найвищих показників захворюваності та смертності. Метою цієї статті було провести просторовий аналіз та з’ясувати тенденції захворюваності населення України на серцево-судинні захворювання. З’ясовано структуру захворюваності населення України. Проаналізовано динаміку захворюваності населення на хвороби системи кровообігу протягом 2009–2017 років в Україні. Встановлено, що захворюваність населення на серцево-судинні хвороби має тенденцію до зменшення. Здійснене групування адміністративних областей України за показником захворюваності населення на хвороби системи кровообігу. Увага приділена гіпертонічній хворобі та інфаркту міокарда, як таким, що є одними із найпоширеніших серед хвороб системи кровообігу. Зафіксовано зниження показника захворюваності у 1,6 та 1,1 рази відповідно. Динаміка смертності в Україні від хвороб системи кровообігу проаналізована за 2009–2020 роки. Серцево-судинні захворювання є провідними у смертності населення. Проведений аналіз динаміки смертності від хвороб системи кровообігу вказує на її збільшення. Аналіз статистичних і картографічних даних дав змогу виокремити дві групи чинників, які зумовлюють захворюваність населення України на хвороби системи кровообігу: фізико-географічні та соціально-економічні. Фізико-географічні фактори хвороб систем кровообігу (аномально високі показники температури повітря влітку, тривала кількість днів із тепловим стресом, різкі зміни атмосферного тиску) визначають найвищі показники захворюваності у південних (Одеська обл., Миколаївська обл., Дніпропетровська обл., Харківська обл., Донецька обл.) та західних (Закарпатська обл., Тернопільська обл., Івано-Франківська обл., Хмельницька обл.) регіонах України. Зазначено, що фізико-географічні умови території, а саме розташування областей з високими показниками захворюваності у межах родовищ значних покладів корисних копалин, визначають наступну групу факторів хвороб систем кровообігу. До них відносяться значна кількість підприємств промисловості, які приурочені до місць видобування корисних копалин, сидяча робота на підприємствах та вік населення. Проведений кореляційний аналіз вказав на наявність різного рівня зв’язку між захворюваністю населення та особливостями його вікової структури. Встановлений середній рівень залежності між хворобами серцево-судинної системи та населенням віком старше 65 років. Здійснений кластерний аналіз за допомогою якого була проведена типізація областей за медичними показниками.