ҐРУНТОВО-ГЕОГРАФІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ В ОДЕСЬКОМУ УНІВЕРСИТЕТІ (ДО 45-РІЧЧЯ ЗАСНУВАННЯ КАФЕДРИ ҐРУНТОЗНАВСТВА І ГЕОГРАФІЇ ҐРУНТІВ) - Красєха, Є. Н. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2012)
В статті розглядаються основні напрями і досягнення в дослідженні ґенези ґрунтів та просторової організації ґрунтового покриву різних регіонів Росії і України, які проводились кафедрою за останні 45 років. Показані результати середньо- і великомасштабних досліджень ґрунтового покриву Середнього Сибіру, генетичні особливості основних ґрунтів. На півдні Україні розроблені географічні засади зрошуваного землеробства, дослідженні результати впливу зрошення на чорноземи на різних рівня організації ґрунтового покриву степової зони.