ФІЗИКО-ГЕОГРАФІЧНІ УМОВИ ІСНУВАННЯ ВЕЛИКОГО ПОРТА В ОДЕСЬКІЙ ЗАТОЦІ ЧОРНОГО МОРЯ В ПЕРІОД СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ - Шуйський, Ю. Д. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2013)
В давніх документах Епохи Відродження немає обґрунтованого свідоцтва про існування «Качибея» – попередника Одеси на берегах Одеської затоки в період XIV-XV століть. Серед деяких дослідників існує думка, що в ті часи в Одеській затоці було велике місто і при ньому – торгівельний порт. Аналіз фізико-географічних умов Одеської затоки протягом Епохи Відродження показав неможливість існування міста та порту. За причинами, по-перше, рельєфу та мілинності прибережного дна, активності зсувних берегів, рухомості наносів. По-друге, несприятливою була система хвиль, вітрів, течій, рівня води, льодового режиму. Море кожного року проривало піщаний бар’єр пересипів Хаджибейського та Куяльницкого лиманів та з’єднувалося із ним. По-третє, не було місцевих ресурсів води, харчів, палива. Велику загрозу створювали кочові ногайські племена, войовничі, іншої віри, союзники татар та турків. Цей порт не був показаний на навігаційних картах того часу. Ніяких вістей та чуток про «Качибей» не було від 1420 р. до 1809 р., коли краєзнавці ознайомилися із записами Яна Длугоша.