СОЛОНІСТЬ ВОДИ В ТІЛІГУЛЬСЬКОМУ ЛИМАНІ ПІД ЧАС ОКРЕМИХ СЕЗОНІВ 2015-2016 РОКІВ (ПІВНІЧНЕ УЗБЕРЕЖЖЯ ЧОРНОГО МОРЯ) - Шуйський, Ю. Д.; Синюк, Г. М. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2017)
Лимани на узбережжі Чорного моря вміщують цінні рекреаційні ресурси та можуть бути використаними для вирощування риби цінних видів. Тому важливо визначити змінення солоності лиманної води як важливого покажчика загального стану водного середовища в лиманах. Серед Чорноморських лиманів важливого значення надається Тилигульскому. Останніми 250 роками амплітуда коливань рівня води сягала 4,0-4,5 м. Тоді ж солоність води була в межах від 0,5‰ до 76,1‰, пересічне значення дорівнювало 11,5‰. Від осені 2015 р. До осені 2016 р. було взято по 19 взірців води, всього 95. Їх аналіз показав наявність пересічних сезонних значень солоності від 20,3‰ до 24,0‰, пересічно 22,22‰, що вище на 51,7% у порівнянні з пересічним за 250 років. Отримані величини пов’язані із ходом формування водного балансу Тилігульського лиману. Мають значення зниження стоку річок, регулювання балок, будівництво ставків, розорення грунтів тощо. З’єднувальний море з лиманом канал періодично постачає солону воду в лиман. Суттєвим є вплив сучасного потепління клімату (через підвищення випаровування) на зростання солоності. Отримана інформація та її камеральна обробка мають істотне значення для раціонального використання природних ресурсів Тилігульського лиману.