ДО ПИТАННЯ ПРО ФОРМУВАННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ З ГЕОГРАФІЇ У ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ - Шуйський, Ю. Д. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2015)
Протягом багатьох століть географічна наука склалася як чинник світогляду та засобу забезпечення раціонального природокористування. Її структура віддзеркалює структуру географічної оболонки та гармонізує навколишній світ людини. Складність кожної із сфер Землі, їх будову, визначила кількість галузевих та міжгалузевих географічних наук. Для зберігання системності географічної освіти, в державній програмі навчання професійного географа повинні засвоюватися єдиний пакет дисциплін для виховання комплексного та системного підходу до практичної діяльності. Це надасть успіхів тоді, коли основна частина навчального плану буде містити в собі практичні, лабораторні, семінарські заняття, навчальні та виробничі практики в природних умовах. При цьому надається необхідний транспорт (наземний, повітряний, водний). Тому організується необхідна база: лабораторії, кабінети, які мають в собі новітні прилади та устаткування. Також потрібне приладдя для виконання описів та вимірювань під час польових практик та експедицій.