НОРМУВАННЯ РОЗРАХУНКОВИХ ХАРАКТЕРИСТИК МАКСИМАЛЬНОГО СТОКУ ВЕСНЯНОГО ВОДОПІЛЛЯ В БАСЕЙНІ РІЧКИ СІВЕРСЬКИЙ ДОНЕЦЬ НА ОСНОВІ ФОРМУЛ ОБ’ЄМНОГО ТИПУ - Гопченко, Є. Д.; Гарькавенко, Є. О. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2015)
Весняне водопілля відноситься до небезпечних гідрологічних явищ, з якими пов’язані руйнування господарських об’єктів, затоплення великих прируслових просторів і навіть людські жертви. В історичному відношенні приділялась значна увага дослідженням максимального стоку весняного водопілля і розробці розрахункових схем і формул для визначення максимальних витрат води різної ймовірності перевищення. Розміщення по території господарських об’єктів і населених пунктів здійснюється з урахуванням розміру весняного водопілля і висотного положення території. Для забезпечення проектування і подальшого будівництва господарських об’єктів розроблялись відповідні нормативні рекомендації. Авторами пропонується один із варіантів розрахункової методики характеристик максимального стоку в басейні річки Сіверський Донець, який дозволить удосконалити діючий СНіП 2.01.14-83.