СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ДОСЛІДЖЕННЯ РІВНЯ СВІТОВОГО ОКЕАНУ - Андріанова, О. Р. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2015)
Виконано аналіз факторів, що визначають зміни рівня Світового океану. Коливання рівня океанів за даними різних авторів зіставлене із нашими оцінками за період з 1880 по 2010 рр.: тренд в Атлантичному океані склав 1,85 мм·рік-1, в Тихому та Індійському океанах менш – відповідно 1,71 і 1,79 мм·рік-1, а в цілому по Світовому океану – 1,76 мм·рік-1. Показано узгоджений хвильовий характер загального зростання рівня океанів з етапами слабкого та інтенсивного його підвищення та узгодженість максимумів міжрічної мінливості середньорічних значень з явищем Ель-Ніньо.