ОЦІНКА ВПЛИВУ ЯВИЩА ЕЛЬ-НІНЬО-ЛА-НІНЬА НА ФОРМУВАННЯ МЕТЕОРОЛОГІЧНИХ ПОЛІВ У ПІВДЕННІЙ ПІВКУЛІ - Школьний, Є. П.; Серга, Е. Н.; Сущенко, А. І. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2015)
Запропоновано метод оцінки телеконекцій між полями приповерхневої температури та атмосферного тиску у регіоні виникнення Ель-Ніньо-Ла-Ніньа в середніх і високих широтах Південної півкулі, заснований на побудові рівнянь множинної лінійної регресії. Проведено ряд експериментів для деяких періодів явищ Ель-Ніньо і Ла-Ніньа. Показано, що фактичні поля аномалій атмосферного тиску мають хорошу схожість з полями, отриманими при реалізації моделей.