ПРОСТОРОВІ ОСОБЛИВОСТІ ТА СУСПІЛЬНО‑ЕКОНОМІЧНІ ПРОБЛЕМИ ВИМУШЕНОГО ВНУТРІШНЬОГО ПЕРЕМІЩЕННЯ НАСЕЛЕННЯ В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Остра, В. А.; Яворська, В. В.; Куделіна, С. Б. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2023)
Вимушена внутрішня міграція населення України з кожним роком стає все більш актуальною проблемою, адже має значний вплив на всебічну трансформацію регіонів. Станом на 2023 рік, на півдні країни, лідером за кількістю зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб (ВПО) є Одеська область. Швидке зростання кількості населення в межах регіону має як позитивні, так і негативні аспекти для розвитку місцевих громад. У статті проаналізовано сучасний стан вимушених міграційних потоків в Одеській області. Виявлено, регіональна нерівномірність розподілу мігрантів, адже 67% від всіх зареєстрованих ВПО припадає на один лише Одеський район. Цьому сприяє ряд суспільно-економічних передумов, головними з яких є високий рівень життя місцевого населення та розвинута інфраструктура. Проаналізовано можливості та ризики наслідків присутності в приймаючих громадах ВПО. Проблема антропогенного навантаження, дефіциту питної води та відповідного рівня медичних послуг у менш розвинутих районах області є наразі найбільшою в регіоні. Надано рекомендації щодо зменшення суспільно-економічної напруги в приймаючих громадах.