МОРФОЛОГІЯ ПОВЕРХНІ ТА ДИНАМІКА БЕРЕГОВОЇ ЛІНІЇ ДИСТАЛІ КОСИ ДЖАРИЛГАЧ - Давидов , О. В.; Котовський , І. М.; Онойко, Ю. Ю.; Сімченко , C. В. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2023)
У береговій зоні Світового океану мають місце вільні берегові акумулятивні форми, специфічної ознакою яких являється найбільш віддалена частина, яка називається дисталь. Здебільше дисталі має вигляд піщаного мису з прилеглою мілиною, що висунуті в бік моря та є дуже динамічними. Морфодинамічні тенденції розвитку дисталі мають певне різноманіття, але при цьому вони є індикаторами стану та еволюції всієї акумулятивної форми. Джарилгацька коса представляє собою східну складову «крилатого мису» Тендра-Джарилгач. Дисталь коси розвивається в умовах взаємодії різноманітних природних берегових процесів та антропогенної діяльності. Проведені комплексні дослідження морфології та морфодинаміки берегів дисталі, вказують на тенденції звуження в межах перешийка та видовження в межах розширеного оголовку. Відповідні тенденції можуть призвести до формування прорви та відокремлення розширеного оголовку, що спричинить неможливість використання дисталі в рекреаційних цілях.