ПРОСТОРОВО-ЧАСОВІ ОСОБЛИВОСТІ ДЕГУМУФІКАЦІЇ ЧОРНОЗЕМІВ ПРИДНІСТЕРСЬКОЇ ВИСОЧИНИ - Вітвіцький, Я. Й.; Гаськевич, В. Г. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2022)
У статті охарактеризовано еволюційні зміни гумусованості чорноземів Придністерської височини протягом індустріального періоду (з початку ХХ ст. до теперішнього часу). Характеристика різночасових даних вмісту гумусу дозволила простежити певні тенденції щодо інтенсивності прояву дегуміфікації. На основі власних досліджень висвітлено проблему зростання неоднорідності гумусованості чорноземів в горизонтальному напрямі у відповідності до морфометричних параметрів рельєфу.