ІСНУЮЧЕ ФУНКЦІОНАЛЬНЕ ЗОНУВАННЯ ОСТРОВА ЗМІЇНИЙ І ПРИЛЕГЛОЇ АКВАТОРІЇ ТА ЙОГО УДОСКОНАЛЕННЯ - Леонідова, І. В.; Буяновський, А. О.; Ожован, О. О. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2020)
В статті проаналізовано існуюче функціональне зонування о. Зміїний та виявлено ряд недоліків в його зонуванні. Запропоновано удосконалений варіант функціонального зонування острова та його акваторії. Виділено і схарактеризовано чотири функціональні зони: заповідна зона суходолу, заповідна зона акваторії моря, зона регульованої рекреації, господарська зона.Обґрунтовано стратегію заходів щодо збереження унікального степового ландшафту острова. Пропонується переглянути природоохоронний статус острова шляхом віднесення його до ландшафтного заказника, природного парку чи навіть заповідника.