ЗВ’ЯЗОК МІЖ РЕЖИМОМ ПІДЗЕМНИХ ВОД І ІНТЕНСИВНІСТЮ ДЕФОРМАЦІЇ БУДІВЕЛЬ НА ТЕРИТОРІЇ М. ОДЕСИ - Штенгелов, Є. С.; Чуйко, О. Е. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2010)
Приводяться середньобагаторічні дані про сезонні коливання рівнів підземних вод в четвертинних, понтичних і верхньосарматських відкладах на території м. Одеси. Приведена історія збору даних про тріщини спостережних маяків, що встановлені в одеських будівлях. Підраховано розподіл по місяцях дат встановлення маяків за всі роки спостережень. Вказано, що сезонна циклічність дат встановлення маяків відповідає характеру сезонних коливань рівнів підземних вод. Робиться висновок, що даний зв’язок пояснюється змінами гідростатичного тиску на стінки вертикальних і субвертикальних тріщин у водонасичених гірських породах. Ці зміни впливають на характер і інтенсивність сучасних горизонтальних рухів на ділянці земної кори, де розташована територія м. Одеси.