МІНЛИВІСТЬ РІВНЯ ҐРУНТОВИХ ВОД І ЛОКАЛЬНА СЕЙСМІЧНА НЕБЕЗПЕКА ТЕРИТОРІЇ М. ОДЕСИ - Шмуратко, В. І.; Черкез, Є. А.; Козлова, Т. В. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2010)
На основі теоретичних розробок авторів і статистичної обробки даних непереривчастих щомісячних спостережень за рівнем ґрунтових вод на території Одеси (по більш ніж 140 свердловинам впродовж більше 30 років) показано, що такий важливий параметр, як сейсмічна інтенсивність, не є константою, як це зазвичай вважається, а складним чином змінюється в часі і в просторі услід за зміною напружено-деформованого стану масиву порід і рівня ґрунтових вод. Знаючи закон багаторічних варіацій рівня ґрунтових вод, можна прогнозувати періоди максимально ї сейсмічної небезпеки для території міста у разі високомагнітудних землетрусів в зоні Вранча. Отриманий результат, найімовірніше, прикладений не тільки до території Одеси, а має більш універсальний характер.