АНАЛІЗ СТАНУ ПРИРОДООХОРОННИХ ОБ’ЄКТІВ У БЕРЕГОВІЙ ЗОНІ ПІВНІЧНО-ЗАХІДНОГО ПРИЧОРНОМОРЬЯ - Моспан, Т. П. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2010)
Берегова зона морів, в тому числі і Чорного, є унікальною природною системою. В ній взаємодіють та взаємопроникають одна в одну водна, повітряна, біогенна та тверда оболонки Землі, утворюючи при цьому своєрідні ландшафти. Вони значною мірою відрізняються від ландшафтів суходолу. Останнім часом виникла проблема, що пов’язана зі збереженням прибережно-морських територій Північно-Західного Причорномор’я. Ці території опинилися у вкрай складному становищі в зв’язку із нераціональним використанням природних ресурсів та великим антропогенним тиском. Тому в основі відносин людини з природою повинен лежати пріоритет — зберегти незаймані та мало перетворені корисні природні комплекси для майбутніх поколінь.