ГЕОЛОГО-ГЕНЕТИЧНІ МОДЕЛІ ГІПЕРГЕННИХ ЗОЛОТОРУДНИХ СИСТЕМ ЯК ОСНОВА ФОРМУВАННЯ ПРОМІЖНИХ КОЛЕКТОРІВ ЗОЛОТА В ДОКЕМБРІЇ (НА ПРИКЛАДІ УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА) - Драгомирецький, О. В. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2011)
Наведені результати аналізу та оцінки геолого-генетичних моделей гіпергенних (вивітрювання і седиментогенезу) золоторудних систем на підставі характеристик походження, генезису і парагенезису, а також особливостей поведінки золота в цих умовах. Такі системи відповідальні за формування проміжних колекторів золота, які можуть розглядатись як одни з найважливіших джерел докембрійського золота, перевідкладеного на більш пізніших етапах. Результати палеореконструкції деяких метаморфогенних золотовміщуючих розрізів Українського щита з використанням мінералогічних і петрохімічних методів показали, що їх первинний склад обумовлений специфічними геохімічними умовами раннього докембрію.