РОЗПОДІЛ ТЕМПЕРАТУРИ ВОДИ В ЛИМАНАХ АЛІБЕЙ І ШАГАНИ ВЛІТКУ 2008 РОКУ - Гижко, Л. В. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2011)
Влітку 2008 р. були досліджені лимани Шагани та Алібей з Тузловської групи, що розташована на північному узбережжі Чорного моря між гирлами річок Дністер та Дунай. Площа лиману Шагани становить 74 км2, а Алібею — 72 км2. На акваторії обох були відпрацьовані 54 станції. На кожній станції вимірювалася температура води у поверхневому та придонному шарах. Були побудовані карти розповсюдження температури води на поверхні і у придонного горизонта в масштабі 1:50000. Віявлений шар стрибку на глибинах 1,1–1,6 м в умовах значної мілинності, глибини становлять менше за 2,5 м.