СПЕЦИФІЧНІСТЬ ДЕЯКИХ ФІЗИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ҐРУНТІВ ОСТРОВА ЗМІЇНИЙ - Тортик, М. Й.; Буяновський, А. О. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2013)
Викладено результати вивчення чорноземних ґрунтів острова Зміїний, що сформувались на щільних кислих силікатних породах. Встановлена специфічна особливість мікроагрегатного складу ґрунтів острова, особливості і ступінь їхньої мікрооструктуреності.