ОЦІНКА ЗМІН ГІДРОМЕТЕОРОЛОГІЧНИХ УМОВ ЗЛИВОВОЇ ЕРОЗІЇ ГРУНТУ В СТЕПУ ТА ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ У ЗВ’ЯЗКУ ЗІ ЗМІНАМИ КЛІМАТУ - Світличний, О. О. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2018)
Сучасні та майбутні кліматичні зміни неминуче змінюють гідрометеорологічні умови водної ерозії, найбільш поширеного процесу деградації грунтів в Україні, негативні наслідки якого впливають практично на всі компоненти ландшафтів і завдають величезний економічний та екологічний збиток. Найбільш розповсюдженим видом ерозії грунтів у ерозійнонебезпечних Степу і Лісостепу України є зливова ерозія, роль якої ще більше зростає в зв'язку з потепленням клімату. Відповідно, метою статті є кількісна оцінка зміни гідрометеорологічних умов зливової ерозії грунту в межах Степу та Лісостепу України в середньостроковій перспективі (на 2031-2050 рр.). Об'єктом дослідження є гідрометеорологічні умови зливової ерозії грунтів, предметом - зміни цих умов внаслідок зміни клімату в межах степової та лісостепової зон України. В основу оцінки змши гідрометеорологічних умов зливової ерозії грунту в степовій та лісостеповій зонах Україні покладено прогнозовані значення («проекції») середніх місячних і річних опадів, температур повітря та відносної вологості повітря на 2031-2050 рр. для чотирьох регіонів України - Заход, Центр, Сход та Південь, опубліковані у Шостому національному повідомленні України з питань зміни клімату. Оцінка зміни гідрометеорологічних умов зливової ерозії виконана з використанням так званого «гідрометеорологічного фактору зливового змиву грунту», середньорічне значення якого є компонентом фізико-етатиетичної моделі змиву-акумуляції грунту*, розробленої в Одеському національному університеті імені 1.1. Мечникова. Гідрометеорологічний фактор зливового змиву враховує не тільки характеристики ерозійнонебезпечних дощів, але також і зволоження грунту. Інформаційноюосновоюроботиєсередньорічнізначеннягідрометеорологічного фактору, розраховані раніше з використанням даних спостережень на 22 метеорологічних станціях, що знаходяться в степовій та лісостеповій зонах України, з повним набором необхідних даних за період з 1949 по 1989 рр., місячні та річні температури повітря та атмосферні опади по чотирьох-пяти опорним метеорологічним станціям для кожного з регіонів з даними спостережень за 1949-2010 рр., а також матеріали Кліматичного кадастру України. Відповідно до виконаних розрахунків в 2031-2050 рр. у порівнянні з періодом |і 949-1989 рр. в межах Степу та Лісостепу України в цілому очікується збільшення середньорічних значень гідрометеорологічного фактору зливового змиву і, відповідно, інтенсивності зливової ерозії грунти, хоча різне для окремих регіонів. Регіон Захід є найбільш несприятливим у цьому відношенні. Зростання гідрометеорологічного фактору зливового змиву грунту в цьому регіоні для періоду 2031-2050 гг. в порівнянні з 1949-1989 роками оцшено в 68 %. Найменш несприятливим є регіон Південь, де збільшення небезпеки ерозії, пов’язаної зі збільшенням кількості опадів, практично повністю компенсується впливом зростаючої посушливості клімату. Для регіонів Центр та Сход збільшення гідрометеорологічного фактору зливового змиву грунту складе, відповідно, 17% та 13%.