Депонування та розподіл катіонів у темно–сірих опідзолених грунтах Малехівського пасма в умовах їх постпірогенної деградації - Бонішко, О. С. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2017)
Досліджено розподіл обмінних, водорозчинних катіонів та їхній хімічний склад у темно-сірих опідзолених грунтах Малехівського пасма Пасмового Побужжя в умовах їх постпірогенної трансформації. Випалювання рослинності змінює співвідношення обмінних катіонів у ґрунтово-вбирному комплексі, де накопичується обмінний кальцій. У ґрунтовому розчині перерозподіл катіонів інший, переважає концентрація одновалентинх катіонів, а саме іонів натрію. У процесі пожежі у досліджуваний ґрунт потрапляє зола рослинності, яка трансформується в розчинні форми. За цих умов виявлено депонування катіонів у підорному горизонті на глибині понад 30 см, а концентраційні їх зміни виражені в шарі 0-5 см. Показано зсув актуальної кислотності ґрунтів у нейтральну область та ущільнення грунту після пожежі рослинного покриву.