ПЕРСПЕКТИВИ ВИДОБУТКУ ВУГЛЕВОДНІВ У ПІВДЕННО–ЗАХІДНІЙ ЧАСТИНІ ОДЕСЬКОГО РЕГІОНУ ПІВНІЧНОГО ПРИЧОРНОМОР’Я УКРАЇНИ - Чепіжко, О. В.; Кадурін, В. М.; Самсонов, А. І.; Шатохіна, Л. М. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2015)
Регіони України, в тому числі Українське Причорномор’я, мають цілу низку родовищ з вельми великими запасами вуглеводневої сировини, які доступні для освоєння в досить стислі терміни і прийнятні в плані можливих витрат та економічної ефективності. До числа таких родовищ слід віднести родовища вуглеводневої сировини у південно–західній частині Одеської регіону, що належить до Причорноморсько-Кримської нафтогазоносної області, яка включає велику кількість тектонічних структур різного порядку і походження. До таких ділянок перспективної території Одеського регіону відноситься область південно–західного схилу Східно–Європейської платформи, котра характеризується скороченням стратиграфічного діапазону осадових відкладів, але в той же час товщина осадової товщі дорівнює 5–8 км. У числі геологічних визначальних передумов віднесення окремих районів Одеської області до високоперспективних для пошуків середніх і великих за запасами родовищ нафти і газу, розглядаються наявність потужної товщі осадових утворень, сприятливе поєднання в геологічному розрізі порід різного літологічного складу, а також продукуючих, акумулюючих і екрануючих комплексів і встановлення промислової нафтоносності девонських відкладень.