ЛІСОГОСПОДАРСЬКЕ ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ В КАРПАТСЬКОМУ РЕГІОНІ УКРАЇНИ - Паньків, З. П. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2015)
В статті проаналізовано сучасний стан використання лісових земель Карпатського регіону України та встановлено основні напрями їхнього використання. Лісові землі регіону на ранніх етапах людської еволюції були основою привласню вального землекористування (мисливства і збиральництва). В процесі господарського освоєння в регіоні було знищено 1,9 млн. га лісів, з яких 1,1 млн. га використовується під ріллю. В Карпатському регіоні України домінує експлуатаційна форма лісогосподарського землекористування, а 148,3 тис. га лісових земель (6,9 %) використовуються як природоохоронні території. Незначні площі лісових земель в регіоні відведено для рекреації (10,8 тис. га) та оздоровлення (183,8 га). Захисні лісові насадження займають 35,5 тис. га (1,5 %), що зумовлює розвиток деґрадаційних процесів, знижує екологічну стійкість природних та антропогенних ландшафтів. Переважна більшість лісових земель регіону передана у користування 283 лісогосподарських підприємств, найбільша кількість яких розташована в Закарпатській та Івано-Франківській областях.