ФТОР У СИСТЕМІ «ҐРУНТ-РОСЛИНИ»: ЕКОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ - Тригуб, В. І. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2015)
У статті подається огляд наукової літератури щодо впливу сполук фтору на ріст та розвиток рослин. Аналізується вплив антропогенного навантаження на накопичення фтору в системі «грунт-рослини». Встановлено, що зрошення та внесення фосфогіпсу призводить до накопичення активного фтору в чорноземах південних та сільськогосподарських рослинах, що може слугувати допоміжним джерелом його надходження для тварин і людей.