ОСОБЛИВОСТІ ЗВ’ЯЗКУ ВМІСТУ ГЕРМАНІЮ ІЗ КОНЦЕНТРАЦІЯМИ ТОКСИЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ТА ЇХ РОЗПОДІЛ У ВУГІЛЬНОМУ ПЛАСТІ С5 ШАХТИ «БЛАГОДАТНА» - Чернобук, О. І.; Ішков, В. В.; Козій, Є. С.; Козар, М. А. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2023)
Встановлено характер та рівень статистичного зв’язку між вмістом германію і «токсичних елементів» у вугільному пласті с5 шахти «Благодатна» та основними особливостями їх розподілу для оцінки можливих екологічних ризиків при селективній переробці вугілля збагаченого цим елементом. Доведено, що кореляційний зв’язок германію з усіма «токсичними» елементами є зворотним та дуже слабким. Виявлено існування генетично різних форм знаходження германію та арсену, фтору, меркурію і берилію.