ДОСЛІДЖЕННЯ РЕКРЕАЦІЙНОГО СЕРЕДОВИЩА МІСТА ТА ПРИМІСЬКОЇ ЗОНИ – КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ - Сич, В. А.; Яворська, В. В.; Коломієць, К. В.; Приходько, З. В. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2023)
З розвитком великих міст актуальним стає стабільний і динамічний розвиток рекреаційних територій як безпосередньо в містах, так і в приміських зонах для короткострокового перебування жителів міст. Проблемами організації рекреації в місті та приміській зоні займалися фахівці з архітектури та містобудівництва, фахівці з рекреаційної географії та рекреалогії наголошували, що «рекреаційна діяльність чітко диференціюється територіально і безпосередньо пов’язана з природними властивостями території». Методологічна проблема таких розробок полягає у їх переважній орієнтації на комерційні форми рекреаційної діяльності, зокрема на туризм і на масову організовану рекреацію, таку, що має свій менеджмент і маркетинг. Інші різновиди рекреаційної діяльності – масова неорганізована рекреація і побутові форми відпочинку та оздоровлення, у такому контексті практично не розглядаються. Досвід показав, що насправді рекреація – складне явище. Типовою стала проблема міжгалузевого характеру рекреаційно-туристичної діяльності, що вимагає спільної діяльності багатьох фахівців. Метою дослідження є поглиблення концепції рекреаційного середовища міста та приміської зони. В даний час система «місто-приміська зона» розглядається як єдине ціле зі своїми зв’язками, взаємозалежностями і взаємодіями, зі своїми принципами комплексного і синергетичного розвитку. Одна з головних функцій приміської зони – відпочинок і оздоровлення населення міста. Є практична потреба розглядати рекреаційні ресурси міста і приміської зони разом і термінувати таке поєднання «рекреаційним середовищем міста». Рекреаційне середовище, формалізоване в результаті накладення і взаємодії вихідних екологічних середовищ – природних, історичних, культурних, а також соціальних, техногенних, економічних, екологічних – являє собою сукупність ресурсних компонентів, об’єднаних загальною соціальною функцією – забезпеченням рекреаційних потреб населення.