СМЕРТНІСТЬ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ, СУЧАСНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ, СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ФАКТОРИ - Пархоменко, О. Г.; Нефедова, Н. Є.; Ніколаєва, О. І. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2023)
Демографічна ситуація в Україні залишається вкрай напруженою, рівень смертності населення є найвищим у Європі. Метою дослідження є проведення просторово–часового аналізу тенденцій смертності населення та виявлення соціально-економічних причин, які задають напрям цим тенденціям. Смертність є надзвичайно інформативним показником суспільної охорони здоров’я зокрема і рівня соціально-економічного розвитку країни в цілому. На смертність впливає цілий комплекс факторів: демографічних, соціально-економічних, медичних, природно-біологічних, політичних, екологічних, етнічних і т.д. Україна характеризується відносно низькою тривалістю життя – 63 роки для чоловіків і 74 роки для жінок. Спостерігається зростання захворюваності практично за всіма видами захворювань і недостатній рівень розвитку медицини та охорони здоров’я. У сучасній структурі смертності 82% випадків смерті українців обумовлені двома причинами: захворюваннями системи кровообігу і новоутвореннями. Понад 53% населення України страждає захворюваннями системи кровообігу, з них 9,3 млн. – особи працездатного віку. Рівень смертності від хвороб системи кровообігу на сучасному етапі має суттєві регіональні відмінності. Максимальний рівень спостерігається в південно-східних промислових регіонах України. Боротьба з передчасною смертністю вимагає від держави цільового підходу, розуміння регіональної специфіки, міжгалузевого співробітництва. Для подолання вищевказаних причин високого рівня смертності потрібно ряд необхідних, можливо, екстраординарних заходів.