ВИМУШЕНІ МІГРАЦІЇ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ: ІСТОРИЧНА РЕТРОСПЕКТИВА ХХ–ХХІ СТОЛІТЬ ТА СУЧАСНІ ВИКЛИКИ - Лозова, Л. В. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2023)
У статті розглянуто етапи вимушених міграцій українського населення в ХХ–ХХІ ст. Через агресію та руйнування України з боку Росії мільйони українців стали мігрантами, внутрішньо переміщеними особами та біженцями. Велика втрата людського ресурсу, внаслідок війни зумовлює новий перерозподіл населення в межах України та світі. Розглянуто причини, фактори та події, що зумовлювали активізації вимушених переміщень українського народу.