ЕДАФІЧНІ КРИТЕРІЇ ҐРУНТОВО-ГЕОГРАФІЧНОГО РАЙОНУВАННЯ ЛІСОСТЕПОВИХ ЛАНДШАФТІВ ВОЛИНО-ПОДІЛЛЯ - Папіш, І. Я.; Іванюк, Г. С.; Позняк , С. П.; Ямелинець, Т. С. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2022)
Розроблена схема ґрунтово-географічного районування лісостепових ландшафтів Волино-Поділля, яка ґрунтується на принципах структурного підходу до просторової організації ґрунтового покриву. Головним критерієм районування цієї території є едафічні умови земної поверхні, місце і роль чорноземів у зонально-провінційній структурі ґрунтового покриву, особливості суміжностей у ґрунтових комбінаціях. Виділено Західно-Подільський і Північно-Подільський ґрунтово-географічні краї, у межах яких виокремлено 9 ґрунтових округів.