ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДУ ПІЕМПЗ ДЛЯ МОНІТОРИНГУ СТАНУ ГЕОЛОГІЧНОГО СЕРЕДОВИЩА ПРИ ВИРІШЕННІ ПРИКЛАДНИХ ІНЖЕНЕРНИХ ЗАДАЧ - Дзьоба, У. О. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2020)
На сьогоднішній день все більш актуальним є питання пошуку ефективних методів моніторингу стану інженерних споруд та геологічних умов у місцях їх локалізації. Для вирішення прикладних інженерно-екологічних, геолого-геофізичних та гідрогеологічних задач широке застосування знаходить метод природного імпульсного електромагнітного поля Землі (ПІЕМПЗ). У представленій роботі наведено широкий огляд та виконано аналіз проведених раніше робіт, пов’язаних із застосуванням методу ПІЕМПЗ для вивчення стану геологічного середовища. Охарактеризовано основні риси методу ПІЕМПЗ та коротко представлено фізичні передумови виникнення імпульсного електромагнітного випромінювання у товщі гірських порід. На прикладі двох різнопланових об’єктів підтверджено ефективність використання методу ПІЕМПЗ для вирішення задач інженерно-геологічного характеру.