ГЕОМОРФОЛОГІЧНІ УМОВИ БЕРЕГОВОЇ СИСТЕМИ «КРИЛАТИЙ МИС» ЛЕБЕДИНА – УСТРИЧНА - Давидов, О. В. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2020)
У береговій зоні Світового океану функціонують різноманітні берегові системи, серед яких найбільш специфічними вважаються «крилаті миси». Для відповідних природних утворень характерні певні генетичні ознаки, серед яких: морфологічні, літодинамічні та гідрологічні. В межах узбережжя Чорного моря виділяються чотири «крилатих миси»: Тендра-Джарилгач, Кінбурнська-Покровська-Довгий, Бурнас-Будацька та Лебедина-Устрична. Найменшою за розміром системою є Лебедина-Устрична, розташована в межах фронту півострова Гіркий Кут, в той же час вона практично не вивчена, а існуюча інформація не систематизована. Саме тому, у відповідній статті ми навели матеріали багатолітніх польових досліджень, визначили морфологічні, морфометричні та частково літологічні умови відповідної системи.