ГЕОХІМІЧНІ ОЗНАКИ ЗОЛОТОНОСНОСТІ ТА ОСОБЛИВОСТІ ПОВЕДІНКИ ЗОЛОТА ЗА УМОВ РЕГІОНАЛЬНОГО МЕТАМОРФІЗМУ (НА ПРИКЛАДІ УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА) - Драгомирецький, О. В. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2010)
Наведені результати оцінки основних геохімічних ознак золотоносності у деяких регіонально-метаморфізованих комплексах світу та УЩ. Вони показали, що підвищена золотоносність цих комплексів пов’язана, в першу чергу, з ортопородами основного складу, метаморфізованими в умовах зеленосланцьової та амфіболітової фацій, а також з окварцьованими філітами і породами залізисто-кременистої формації. Факторний аналіз за цими ознаками дозволив встановити, що існують два найважливіших фактори формування метаморфізованих верств УЩ у зв’язку з їх золотоносністю, які визначаються їхнім палеолітологічним складом, сформованим у різних генетичних умовах — в умовах на колізійному етапі і в умовах рифтогенезу. З першим фактором пов’язані перерозподіл і локальне накопичення золота у кератофіровій і метабазитовій формаціях. З другим фактором — накопичення первинних концентрацій золота і когерентних хімічних елементів під час формування залізисто-кременістих формацій та ультрабазитів.