СКЛАД НАНОСІВ У РІЧИЩІ ГИРЛОВОГО РАЙОНУ ДНІСТРА НАПРИКІНЦІ ВЕСНЯНО-ЛІТНЬОЇ ПОВЕНІ - Шуйський, Ю. Д.; Стоян, А. А. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2011)
Взірці донних наносів в руслі Дністра були одержані на трьох пересіках (8 станцій). Було знайдено, що 30 % фракцій — це 0,01 мм, а 70 % — це  0,01 мм. В складі піщано-алевритових фракцій знайдені кварц, польовий шпат, кальцит, також важкі мінерали (пересічно 0,87 %) — гранат, ільменіт, лейкоксен, магнетит, ставроліт. Уламковий карбонат має 20,4 %. В Дністровський лиман скидається близько 140 тис. т/рік валового СаСО3. Погана затертість частинок наносів є типовою, бо «дуже кутоваті» складають пересічно по всіх взірцях 30,625 %, а «кутоват і» — 25,625 %. В 50 % всіх взірців відсутні частинки «окатані» і «добре окатані».