ЗАГАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ПОШИРЕННЯ РОСЛИННОСТІ НА БЕРЕЗІ ЗАТОКИ СИВАШ, АЗОВСЬКЕ МОРЕ - Давидов, О. В.; Роскос, Н. О.; Роскос, О. М. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2013)
Рослинний покрив берегової зони відіграє важливе значення у розвитку вітроприсушних берегів затоки Сиваш. Провідне місце у флорі займає родина Chenopodiaceae, представники таких родин як Caryophyllaceae, Apiaceae, Scrophulariaceae, Boraginaceae більш характерні для берегу Східного Сивашу, що очевидно пов’язано з чутливістю представників родини до підвищеної солоності води. Характерною особливістю Східного Сиваша є підвищення кількості таких видів як Rumex ukrainicus, Cenchrus pauciflorus, Phleum phleoides, Calamagrostis epigeios, Zerna tectorum, що пов’язано з переважанням піщаного субстрату в його межах. Основними причинами відмінностей у рослинності в межах різних частин затоки є солоність води, величина нагону, характер субстрату та антропогенна діяльність.