КОМПЛЕКСНА ГЕОЕКОЛОГІЧНА ОЦІНКА ЗАХИЩЕНОСТІ ПИТНИХ ПІДЗЕМНИХ ВОД - Левонюк, С. М.; Удалов, І. В. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2021)
Робота присвячується актуальній екологічній темі - оцінці захищеності питних підземних вод в умовах сучасного інтенсивного техногенезу на геологічне середовище. Авторами розроблено ефективний і комплексний геоекологічний методичний підхід до оцінки ризику забруднення підземних вод з урахуванням виявлених недоліків наявної методичної бази та сучасних реалій. Виконано раціональне комплексування геоекологічних показників, що дозволяє визначити ступінь комплексної захищеності водоносного комплексу від забруднення як техногенного (поверхневого), так і природного (неотектонічного) характерів. Проведено апробацію методичного підходу на водозаборах бучацько-канівського комплексу, який у межах Східної України є одним із стратегічно важливих. Визначено, що поверхневе забруднення - не превалюючий фактор погіршення якості вод цільового комплексу. Не менш рважливим є неотектоніч- ний фактор формування хімічного складу цих вод. який наразі є недооціненим.