ОСОБЛИВОСТІ ТЕМПЕРАТУРНО-ВОЛОГІСНОГО РЕЖИМУ НАД ПІВНІЧНОЮ АТЛАНТИКОЮ: ПОВЕРХНЯ 850 ГПА, ХОЛОДНИЙ ПЕРІОД - Сєрга, Е. М.; Сєрга, І. Н. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2021)
Пропонуються схеми районування полів гідрометеорологічних характеристик на поверхні 850 гПа над Північною Атлантикою, виконаного за допомогою кластерного аналізу. Об’єктом для дослідження були обрані поля середньомісячних температур повітря і масової частки водяної пари, задані в вузлах регулярної сітки точок 2.5° 2.5° в районі Північної Атлантики з 1957 по 2002 рр. (листо- пад-березень). В цей час в помірних і північних широтах найбільш яскраво проявляється інтенсивна взаємодія між атмосферою і океаном: океан віддає тепло, накопичене в теплі місяці, що зумовлює, зокрема, інтенсифікацію потоків прихованого і явного тепла. Для виділення однорідних регіонів в по.лях зазначених гідрометеорологічних характеристик був використаний алгоритм Універсального ітераційоного методу кластеризації даних. Даний метод заснований на відомих параметричних і непараметричних критеріях: Евклідової відстані, критерії Фішера. критерії Крамера-Уелча і критерії омега-квадрат (Лемана-Розеблатта). Наведено фізичний і статистичний аналіз отриманих схем кластеризації. Визначено загальні риси, і відмінності в розподілах полів значень температури і масової частки водяної пари. Загальна структура отриманих однорідних зон температури повітря і вологості має широтну спрямованість: їх розміри вздовж широтного кола значно перевищують меридіональні. Результати кластеризації відповідають процесам турбулентного перенесення тепла і вологи, циркуляційним умовам в атмосфері і океані. Аналіз мінливості меж однорідних районів, середніх значень репрезентативних векторів, дисперсій, середньоквадратичних відхилень протягом наступних часових інтервалів, допоможе визначити особливості мінливості клімату на прикладі полів розглянутих гідрометеорологічних характеристик.