ВПЛИВ ҐРУНТОВОГО ПОКРИВУ ТА ГІДРОЛОГІЧНИХ УМОВ НА ДИНАМІКУ ЕКОЛОГІЧНОГО СТАНУ ШИРВАНСКІЙ СТЕПИ - Гараєва, І. Р. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2018)
У статті розглянуті сучасні масштаби ландшафтних і екологічних змін природного середовища Ширванській рівнини, шо є частиною Кура-Аразської низовини. Метою статті є встановлення особливостей грунтового покриву і гідрологічного режиму, як фактора шо формує сприятливі екологічні умови Ширванського степу, а також розробка заходів для створення можливості поліпшення грунтово-екологічних умов і перспективи їх використання д.ля забезпечення сталого розвитку природно-господарської системи рівнини. Для досягнення поставленої мети залучено і узагальнено великий матеріал про основні типи грунтів, які знаходяться під впливом різних природних (вивітрювання, акумуляція, повені і т. д.) і антропогенних (фізико-хімічних, меліоративних, хімічних, біологічних) факторів, які відображені в працях дослідників-грунтознавців М. П. Бабаєва. X. Рагимова, М. Гасанова, Г. Ю. Ісрафілова, Р. М. Мамедова і М. Р. Абдуева. Були проаналізовані спостереження, проведені на ділянках конусів виносів і в міжконусних пониженнях рр. Туріанчай, Геокчай. Гірдіманчай. Ахсучайг, де формуються більш родючі культурно-гідроморфні грунти. Проведеної порівняльний аналіз даних довготривалих спостережень і лабораторних даних, кількісних і якісних показників окремих ландшафтних одиниць для визначення кількісті солей і їх міграції з заходу на схід. Для встановлення ступеня мінералізації грунтових вод на різних ділянках території і можливості їх використання в залежності від їх показників проведено аналіз ландшафтно-меліоративних умов зрошуваних регіонів Ширванській рівнини. Всебічний аналіз сучасних аридних ландшафтів Ширванській рівнини показав, шо в нестійких лучно-болотних, лісо-чагарнпковпх комплексах, на малопродуктивних пасовищах і ріллі при господарському використанні спостерігається зниження природного потенціалу і погіршення структури грунтового покриву, шо в свою черпг призводить до формування численних дрібноконтурнпх ландшафтів антропогенного походження. Аналіз ландшафтно-меліоративних умов зрошуваних регіонів Ширванській рівнини показав, що меліоративні умови тут вкрай несприятливі і обумовлені значною площею засолених грунтів важкого гранулометричного складі з низькими фільтраційними властивостями В результаті проведених досліджень основних агроландшафтів Ширванської рівнини зроблено висновок, шо найсприятливіші умови у формуванні та розвитку екологічно стійких умов створюються на незасолених грунтах (рівень грунтових вод - понад 1,5 м) при утриманні водопрочних макроагрегатов (більше 0,25 мм) близько 60 -80% і мікроагрегатів (менше 0,25 мм) близько 30-40% при вологості від максимальної молекулярної до польової вологоємності. З метою поліпшення агрофізичних властивостей грунтів, а також підвищення ефективності меліорації засолених і солонцюватих грунтів важкого гранулометричного складу’ необхідно підвищувати водопроникність грунтів, здатність накопичення і збереження ними грунтової вологи шляхом обробки в період фізичної стиглості і промивання засолених ді.лянок. Також необхідно створювати системи полезахисних лісових смуг і вводити грунтозахисні СІВОЗМІНИ, регулювати застосування мінеральних і органічних добрив, широко розповсюджувати протиерозійні заходи і хімічну меліорацію, спрямовану’ на боротьбу з процесами засолення грунтів.