ПРОСТОРОВИЙ РОЗПОДІЛ ГІДРОЛОГІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ В СЕРЕДНІЙ ЧАСТИНІ СУХОГО ЛИМАНУ В ЛІТНІЙ ПЕРІОД - Муркалов, О. Б.; Стоян, О. О.; Скаленчук, О. В. (Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2018)
Кафедрою фізичної географії та природокористування ОНУ імені І. І. Мечникова в 2016-2017 рр. виконані польові і лабораторні дослідження гідрологічних елементів акваторії середньої частини Сухого лиману (Чорне море). Досліджувались: прозорість, температура і солоність поверхневого шару води у літній період. Під поверхневим шаром води в статті розуміється верхня товща водних мас, розташована від поверхні до глибини 0,5 м. Метою статті є виявлення особливостей просторового розподілу гідрологічних елементів поверхневого шару водних мас середньої частини Сухого лиману під впливом природних і антропогенних факторів у літній період. Об’єкт досліджень – гідрологічні елементи поверхневого шару води середньої частини Сухого лиману. Предмет дослідження – прозорість, температура, солоність поверхневого шару води середньої частини Сухого лиману і їх просторовий розподіл. Комплексні гідрологічні роботи виконані на 48 рівномірно розташованих по акваторії станціях. Температура води вимірялася поверхневим термометром в оправі Шпіндлера із ціною поділки шкали 0,2 °С, прозорість визначалася диском Секкі, солоність визначалася ареометричним способом, проби води відбирались за допомогою батометра-пляшки в поверхневому шарі. Положення станції фіксувалося за допомогою GPS приймача Garmin GPS 72H. Картографування елементів гідрології вод виконане в програмі Saga GIS. Виміряні значення прозорості води змінюються від 0,8 м до 1,7 м. Середнє значення прозорості для водойми становить 1,5 м. На прозорість води переважно впливають водна рослинність та рельєф дна. Температура поверхневого шару води в період досліджень змінювалася від 23,6 0С до 25,6 °С. Середня температура дорівнювала 24,6 °С. Для досліджуваної водойми відзначається збільшення температури від центральної частини до прибережних мілководь. Мінімальні значення температури поверхневого шару води були зафіксовані в північній частині акваторії. Солоність поверхневих водних мас акваторії змінюється від 13,6 ‰ до 15,6 ‰. Середнє значення солоності становить – 14,4‰. На солоність води суттєво впливає надходження солонуватих вод з основної частини Сухого лиману на півдні та прісних вод на півночі.